Nahlásit problém
Chuť: | Velmi dobré (1x) | |
Zdraví: | Zdraví škodlivé | |
Obsah: |
21.4%
|
kuřecí řízky |
Původ: | Slovensko | |
Váha: | 230g | |
Cena: | 46Kč |
E200 | 3 | Kyselina sorbová |
E300 | 0 | Kyselina askorbová ( vitamín C )E300 - Kyselina askorbová ( vitamín C )Stupeň škodlivosti: 0 Vitamín C se získává z hroznového cukru. Používá se jako antioxidant a konzervant. Ve správném množství (do 10g denně) je zdravý prospěšný. |
E322 | 0 | Lecitiny ( Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy )E322 - Lecitiny ( Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy )Stupeň škodlivosti: 0 Lecitin je látka přírodního původu získávaná ze sojových bobů. V potravinách zlepšuje chuťové vlastnosti, antioxidant, emulgátor. Upravuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu, odbourává alkohol a podporuje imunitu organismu. Celkově je tedy zdravý prospěšný. |
E330 | 0 | Kyselina citronováE330 - Kyselina citronováStupeň škodlivosti: 0 Získává se přírodní cestou z citrusů nebo průmyslovou výrobou z melasy nebo kukuřičného škrobu. Používá se jako regulátor kyselosti a konzervant, protože zabraňuje množení plísní a bakterií. Látka je bezpečná i pro děti. |
E341 | 2 | Fosforečnany vápenaté ( dihydrohen, monohydrogen ) |
E407 | 3 | Karagenan |
E410 | 1 | KarubinE410 - KarubinStupeň škodlivosti: 1 Karubin je přírodní vláknina s vysokým obsahem proteinů, získávaná ze semen rostliny Rohovníku obecného. Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor. Příjem Karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a má příznivé účinky na střevní mikrofloru. Bezpečný i pro děti. |
E415 | 2 | XanthanE415 - XanthanStupeň škodlivosti: 2 Vyrábí se z kukuřice nebo sóji. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a látka zlepšující chuť. Bez nežádoucích účinků. |
E450 | 3 | Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )E450 - Difosforečnany ( sodné, draselné a vápenaté )Stupeň škodlivosti: 3 Využívá se jako kypřící prostředek, stabilizátor, emulgátor, regulátor kyselosti a tavící sůl. Difosforečnany jsou zdrojem fosforu, a proto mohou ve velkých dávkách napomáhat vylučování vápníku z těla. V menších dávkách jsou ale bezpečné. |
E471 | 1 | Mono- a diglyceridy mastných kyselinE471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselinStupeň škodlivosti: 1 Jde o sloučeniny, které se získávají z vepřového sádla nebo rostlinných olejů. Používají se jako stabilizátory a emulgátory. Běžně se vyskytují při úpravě potravin, nemají tedy při běžné konzumaci žádné negativní účinky na zdraví. |
E481 | 2 | Stearoyl-2-laktylát sodný |
E621 | 5 | L- glutaman / glutamát sodnýE621 - L- glutaman / glutamát sodnýStupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se štěpením rostlinných bílkovin např. soji nebo fermentací škrobu z brambor, melasy, cukrové řepy. Používá se jako dochucovadlo, dodává jídlu masovou chuť, běžně používané především v asijské kuchyni. Přidaná chuť má maskovat nízkou kvalitu potraviny. Glutaman sodný může být příčinnou bolesti hlavy, zánětů, přibírání na váze, bolesti svalů, poruch nervového systému, poruchy spánku, závratě, zvracení, bušení srdce, zhoršuje astma a migrény. Je také návykový. Obzvláště kojící ženy, děti a staří lidé by se měli glutamanu vyvarovat. |
E952 | 6 | CyklamátyE952 - CyklamátyStupeň škodlivosti: 6 Vyrábí se synteticky. Používá se jako umělé sladidlo především do nápojů, je 30-50x sladší než cukr. V ČR bylo donedávna zakázané, než jej EU povolila, v některých dalších zemí jako např. v USA zůstává zakázané. Látka je spojována s rakovinou močových cest. |
E954 | 5 | SacharinE954 - SacharinStupeň škodlivosti: 5 Vyrábí se z uhlí nebo z toluenu (mňam…) Používá se jako náhradní sladidlo, abychom nebyli tlustí, nedodá totiž žádnou energii, přesto je asi 500x sladší než cukr. Často se vyskytuje ve žvýkačkách, majonézových salátech, ovocných pivech apod. U mužů může vyšší dávka způsobit rakovinu močového měchýře. V USA byla jednu dobu označována jako karcinogenní, z tohoto seznamu byla ale již odstraněna. Umělá sladidla navíc zvyšují chuť k jídlu a na sladké a zpomalují trávení, tedy k hubnutí vhodné nejsou. |
E160a | 1 | Karoteny, Beta-karoten ( provitamín A ) |
E-index: 280
Z hlediska složení není co vytknout, co ale výrobce úplně podělal je přidání sladidel a glutamátu do omáčky. Z hlediska chuti lze vytknout max. nerovnoměrně rozložená náplň, kdy kraje jsou úplně suché. Smetanová pomazánka tomu sendviči parádně sedí.